Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αδιανόητο αλλά αληθινό: Η κυβέρνηση ανέθεσε επίσημα σε αμερικανική εταιρεία την... οικονομική πολιτική της χώρας!

Αδιανόητο αλλά αληθινό: Η κυβέρνηση ανέθεσε επίσημα σε αμερικανική εταιρεία την... οικονομική πολιτική της χώρας!


Πρωτότυπες καταστάσεις και προσεγγίσεις στην οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Για να βρει την λύση στην οικονομική καταστροφή που βιώνει η Ελλάδα, ζήτησε από μια αµερικανική εταιρεία οικονομικών συµβούλων, την McKinsey & Company, να αναλάβει την οικονομική πολιτική της χώρας!

Δεν είναι ανέκδοτο, είναι απόλυτα αξιόπιστη πληροφόρηση.

Τι ακριβώς θα του εισηγηθεί η αμερικανική εταιρεία; Και από πότε μια ξένη εταιρεία μπορεί να αναλάβει την οικονομική πολιτική ενός ξένου κράτους, είναι το ζητούμενο.

Μάλιστα η αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει ουσιαστικά την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. που θα προσπαθήσει να εισπράξει η χώρα από την ΕΕ για να αποκαταστήσει ένα ποσοστό της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έλαβε η κυβέρνηση.

Πρόσφατα η εταιρεία αποφάνθηκε ότι «Δεν είναι βιώσιμη επιχείρηση η ΔΕΗ», καθώς έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την εταιρεία για να καταρτίσει το νέο business plan.

«Για να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια η McKinsey προτείνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey για την ΔΕΗ είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η εγκατάλειψη των ανθρακωρυχείων»! Σας θυμίζει τίποτα αυτό;

Μα φυσικά, την προ ημερών τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ΔΕΗ και την ενεργειακή πολιτική της χώρας: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία.

Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν.

Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες.

Η (σ.σ.: γερμανική) RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα.

Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες».

Τώρα η ίδια εταιρεία, που εισηγείται την απολιγινιτοποίηση της ΔΕΗ, δηλαδή την παραίτηση από τον θησαυρό των 500 δισ. ευρώ υπολογιζόμενης αξίας των λιγνιτικών αποθεμάτων, θα αναλάβει την κατάρτιση της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Η McKinsey ιδρύθηκε το 1926 από τον Τζέιμς Ο. ΜακΚίνσεϊ, προκειμένου να εφαρμόσει αρχές της λογιστικής διαχείρισης. 

Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, η εταιρεία επεκτάθηκε διεθνώς και καθιέρωσε νέους τομείς δραστηριότητας. Είχε 88 άτομα προσωπικό το 1951, για να εκτοξευτεί στα 7.700 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τα 27.000+ μέχρι το 2018. 

Στην Ελλάδα εδρεύει στην οδό Όθωνος 6 ως... «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ»!

ΠΗΓΗ