Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κυβέρνηση καταργεί τα voucher «κατάρτισης» - Σε μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται το πρόγραμμα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την ανεπάρκεια αλλά και τα τραγελαφικά λάθη του προγράμματος τηλεκατάρτσης για τους επιστήμονες, το οποίο έπρεπε να ολοκληρώσουν αν ήθελαν να πάρουν 600 ευρώ για να... επιβιώσουν, η κυβέρνηση το καταργεί.
Το pronews με τεκμηριωμένη αρθρογραφία είχε καταδείξει την προχειρότητα αλλά και το άδικο της ρύθμισης. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς δεν θα πάρουν τα 84.000.000 που είχε προγραμματιστεί, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί και στην πράξη.
Ο Κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω την ίδια του την απόφαση (κάτι που τόνισε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ.Γεννηματά) μετά τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν από φορείς επιστημόνων και την αντιπολίτευση το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης καταργείται.
Σημειώνεται ότι οι επτά εταιρείες που πήραν το πρόγραμμα μετέφρασαν μέσω... Google Translate την εκπαιδευτική ύλη, μόνο και μόνο για να εισπράξουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εργασίας!
Μετά από το σκάνδαλο ο  ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, ο οποίος όμως εκτέλεσες στην ουσία εντολές του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη (άλλωστε το «επιτελικό κράτος» δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρωτοβουλιών στους υπουργούς).
Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αστοχίες και διορθώσεις σε σχέση με την επιλογή του προγράμματος και επεσήμανε:
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.»

ΠΗΓΗ : https://www.pronews.gr