Νέα κόκκινα δάνεια 7 – 10 δισ. ευρώ λόγω κορονοϊού
Την εκτίμηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 7 – 10 δισ. ευρώ, διατύπωσε σε διαδικτυακή συζήτηση ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης.
"Είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αναμένουμε σίγουρα αύξηση κόκκινων δανείων, η κρίση θα δημιουργήσει νέα γενιά κόκκινων δανείων και μιλάω και για τις δύο κατηγορίες (παλιά και νέα). Μιλώ για αύξηση της τάξης του 10%-15%, σε αριθμούς περίπου 7-10 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα τα κόκκινα δάνεια είναι στα 70 δις ευρώ. Η Scope στην Ιταλία που τόλμησε να κάνει πρόβλεψη για την Ιταλία, μίλησε και αυτή για αύξηση των NPLS κατά 10%-15%. Σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί", είπε.
Ερωτώμενος για τον νέο πτωχευτικό νόμο είπε ότι πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα σε τι στοχεύει ένας σύγχρονος πτωχευτικός κώδικας. "Πρέπει να είναι εργαλείο για να καθαρίσει, να εξυγιανθεί η αγορά και όχι ανάχωμα για να καθυστερήσει η εξυγίανση. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη με τον νόμο Κατσέλη. Η πτωχευτική διαδικασία και η προστασία της α΄ κατοικίας είναι δύο έννοιες αντικειμενικά ασύμβατες. Άλλο η πτωχευτική διαδικασία και άλλο η προστασία της α΄ κατοικίας.Όταν μιλάμε για πτωχευτική διαδικασία μιλάμε για ιδιώτες και επιχειρήσεις μη βιώσιμες, που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εδώ και χρόνια", ανέφερε.
Ερωτώμενος για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Καλαντώνης είπε ότι οι πλειστηριασμοί είναι ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να συζητά, όμως είναι ένα αναγκαίο κακό. "Πριν την προηγούμενη κρίση, στην Ελλάδα γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί το χρόνο όταν τα NPLS ήταν στο 5%. Δεν ασχολούνταν κανείς. Το θέμα δεν απασχολούσε. Μέσα στην κρίση, μειώθηκαν τα εισοδήματα, υπήρξαν πολλοί παράγοντες, σταμάτησαν να γίνονται πλειστηριασμοί και ξεκίνησαν να γίνονται κάποιοι προς το τέλος. Πέρυσι, φτάσαμε στο peakμε 20.000 πλειστηριασμούς. Το μέτρο της αναγκαστικής εκτέλεσης έχει απενεργοποιηθεί πλήρως και αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά και την κουλτούρα πληρωμών", δήλωσε.
Αναφορικά με τη νέα ρευστότητα για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, ο κ. Καλαντώνης είπε: "Το θέμα είναι ποιους θέλουμε να στηρίξουμε. Θέλουμε να στηρίξουμε τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις που προσβλέπουν στο helicoptermoney ή να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν και έμειναν βιώσιμες στην κρίση, με προβλήματα αλλά βιώσιμες; Νομίζω ότι πρέπει να στηρίξουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλιώς θα διαιωνίσουμε το πρόβλημα και νομίζω ότι και η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό".
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό, όπου η Eurobank έχει μεγάλη έκθεση, ο κ. Καλαντώνης είπε: "Είμαστε, όπως και οι άλλες τράπεζες, δίπλα στους πελάτες μας. Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν 600-700 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες στον Τουρισμό.
Επιπλέον, θα κοιτάξουμε case by case τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους πελάτες μας με νέα δάνεια, μεταφορά δόσεων κ.λπ.
Υπάρχουν όμως και οι μη βιώσιμοι. Θεωρώ ότι αυτοί θα έχουν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις, άλλωστε και πριν την παρούσα κρίση είχαν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις."
Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, ανέφερε: "Θεωρώ, εκ των υστέρων, ότι η Bad Bank θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στις αρχές της προηγούμενης κρίσης.Σε ότι αφορά το τώρα, δεν το βλέπω παρά μόνον αν είναι στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό, όπου η Eurobank έχει μεγάλη έκθεση, Είμαστε, όπως και οι άλλες τράπεζες, δίπλα στους πελάτες μας. Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν 600-700 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες στον Τουρισμό.
Επιπλέον, θα κοιτάξουμε case by case τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους πελάτες μας με νέα δάνεια, μεταφορά δόσεων κλπ
Υπάρχουν όμως και οι μη βιώσιμοι. Θεωρώ ότι αυτοί θα έχουν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις, άλλωστε και πριν την παρούσα κρίση είχαν μπροστά τους περιορισμένες λύσεις.
ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr
ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr